Trappen, happen en stappen rond Hoogeveen

2018-08-30

Mix van doen, ontdekken en genieten slaat aan

Hoogeveen staat deze week in het teken van het ijzeren ros met de vierdaagse Trappen, Happen en Stappen als sluitstuk. Dagblad van het Noorden fietste, wandelde en smikkelde vandaag mee.

 

De tocht moet nog beginnen, maar Marcel Luppes heeft het zweet ‘s ochtends al veur de kop. De oud-wielrenner en eigenaar van een fietsenzaak is bij sportcentrum Activum druk met het oppompen van banden van deelnemers. Stukje service naar de mensen toe, zeg maar.

Vaste waarde

Trappen, Happen en Stappen heeft zich inmiddels ontpopt tot een vaste waarde op de activiteitenkalender. Het is eigenlijk wel een mooie mix van actief bezig zijn, ongedwongen vermaak en het laven van de inwendige mens. Wat heet: we zijn amper op pad of een lokale supermarktboer staat al langs de kant van de weg met de eerste versnapering.

Hoofdbestanddeel van de tocht is echter trappen. Halverwege de vierdaagse hebben al zo’n duizend fietsers ingeschreven, wat zich verhoudt met de editie van vorig jaar toen er in totaal ruim 2000 deelnemers waren. ,,We hebben vooral veel daginschrijvingen’’, weet Monique Huizenga van de organisatie. Mogelijk dat het evenement volgend jaar van woensdag tot en met zaterdag wordt gehouden. ,,Daar is vraag naar, maar we gaan het eerst evalueren.’’

Kijk je zomaar een stoïcijnse geit diep in de ogen

De tweede fietsdag, een speciale kidsdag, voert de deelnemers door de natuur rond Ruinen en Koekangerveld. Met een aantal stempelposten waar het nuttige met het aangename gecombineerd kan worden. Neem het dierenhotel van Gerben en Berty Kamp aan de Gijsselterweg, waar je even fijn kunt knuffelen met dieren. Sta je op een nazomerse woensdag zomaar een stoïcijnse geit diep in de ogen te kijken, of heb je een verrassende klik met een mini-ezel.

Even verderop is er wat opwinding in het peloton, wanneer ‘vreemde’ fietsers zich op dezelfde route begeven. Peddelaars met een vlaggetje van de Rabobank aan hun fiets. Toe maar. ,,Ik vind die vlag van ons veel mooier, hoor’’, fluistert deelneemster Nel, nadat ze een Rabo-echtpaar vriendelijk gegroet heeft.

Waterdiertjes vangen

Een kleine tachtig kinderen doen vandaag mee aan de kidsroute van Trappen, Happen en Stappen. Acht keer zoveel kinderen als vorig jaar, toen er nog geen speciale dag voor kinderen was. De jeugd, vaak in gezelschap van opa en oma, kan het zweet loswerken bij de gepimpte Nevobo-volleybalbus met opblaasbare attracties. Of, een stuk rustiger, waterdiertjes vangen bij een waterplas in het Struunpad bij Koekangerveld.

Gewapend met schepnet vissen de kinderen uiteenlopende beestjes naar boven. Waterspinnetjes, schaatsenrijders, kikkervisjes, ja zelfs een salamander. Medewerkers van IVN geven uitleg bij de vangst en vertellen over het gebied waar opvallend veel nachtvlinders te vinden zijn. ,,Meneer, wat is dit’’, vraagt Sven. ,,Een bootsmannetje, jongen.’’ Weer wat geleerd.

Wie na 30 of 40 kilometer nog energie over heeft, kan terecht op een van de springkussens naast winkelcentrum De Weide. De aangekondigde regen blijft, tot opluchting van de kinderen, lang weg.

Scootmobielen

Donderdag wacht een nieuwe etappe, langs Elim en Nieuwlande. Speciaal geschikt voor scootmobielen, rolstoelen en driewielers. De route is zo uitgezet dat bredere voertuigen geen hinder ondervinden onderweg.

Trappen, happen en stappen rond Hoogeveen

Webdiensten - Plus Automatisering